
Av. Arb. Şükrü SARAÇ
1970 yılında Ankara Polis Koleji’ni birincilikle bitirdikten sonra aynı yıl Polis Akademisi Yüksek kısmına ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne başlayan Şükrü Saraç 1973 yılında Polis Akademisi’nden yine birincilikle, 1975 yılında da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden iyi derece ile mezun olmuş, 1977 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Ana Bilim Dalından Yüksek Lisans diploması almış, 1978 yılında başladığı hâkimlik mesleğinde sırasıyla Silvan Hâkimliği, Sarıgöl Hâkimliği, Lüleburgaz Kadastro Hâkimliği, Ankara Hâkimliği görevlerinde bulunmuş, 4 Şubat 1999 tarihinde Hâkimler ve Savcılar Kurulunca Yargıtay üyeliğine seçilmiş ve Yargıtay 19. Hukuk Dairesinde göreve başlamıştır.
4 Kasım 2014 tarihinde Yargıtay Büyük Genel Kurulunca aynı dairenin başkanlığına seçilen Saraç, yasal yaş sınırı nedeniyle 19 Kasım 2017 tarihinde emekliye ayrılmış ve Yargıtay Onursal Daire Başkanı sıfatını almıştır.
Meslek hayatı boyunca katıldığı seminer ve sempozyumlarda Yargıtay kararları ışığında birçok hukuki konuda tebliğler sunan ve makaleleri bulunan Şükrü Saraç’ın 2013 yılında yayımlanmış ‘Yargıtay Kararları Işığında Faktoring’ ve ‘Yargıtay Kararları Işığında Banka Kredi Kartı Uyuşmazlıkları’ isimli iki kitabı bulunmaktadır. 2017 yılında Yargıtay Kararları Işığında Faktoring kitabının ikinci baskısı yapılmıştır. Halen başka konularda kitap çalışmaları devam etmektedir.
Emekli olduktan sonra bir süre Türkiye Adalet Akademisi’nde hakim adaylarına Ticaret Hukuku ve Medeni Usul Hukuku dersleri anlatan Şükrü Saraç, son iki yıl içinde Türkiye Barolar Birliği ve Başkent Üniversitesi (Bedam) tarafından müştereken düzenlenen arabuluculuk uzmanlık eğitimlerinde (ticari genel uzmanlık, banka-finans uzmanlığı, tüketici uzmanlık eğitimi, sigorta uzmanlık eğitimi) ve arabuluculuk temel eğitimlerinde eğitmen olarak görev almıştır.
Halen Saraç Hukuk Bürosu’nda avukat arabulucu ve hukuk danışmanı olarak aktif çalışma hayatını sürdürmekte olan Şükrü Saraç uzun yıllara dayalı mesleki tecrübesiyle özellikle ticaret hukuku, borçlar hukuku sözleşmeleri, bankacılık sözleşmeleri, faktoring sözleşmeleri, finansal kiralama sözleşmeleri, gayrimenkul hukuku, medeni usul hukuku, arabuluculuk kanunu ile ilgili konularda ‘uzman görüşü’ niteliğinde hukuki mütalaa ve kurumsal firmalara hukuki danışmanlık hizmetleri vermektedir.